Duguláselhárítás – Mit tegyünk váratlan felhőszakadás előtt?

A nyugalmunk érdekében – a vagyonunk védelmében

A meteorológiai előrejelzések szerint sajnos várható áradást okozó, az idei nyári felhőszakadáshoz hasonló “égi csapás”. Jó nagy vitára ad ez alkalmat, mert ha egy ilyen eseményt a kormány katasztrófának, vagy “vis major”-nak nevez, akkor ott a biztosító nem kártalanít…

felhoszakadas

A nyári felhőszakadás az alacsonyabban fekvő szinteken hatalmas károkat okozott. A magasan fekvő területekről is özönvízszerűen zúdult az alacsonyabban fekvő területekre az eső. Európában a közcsatorna nem bírta nyelni a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadékot, hiszen annyira telítődtek a közcsatornák, máshol pedig úgy megemelkedtek a talajvizek, hogy az épületek csatornáiból nemhogy nem folytak ki a vizek, hanem megjelent a víz a pince, alagsor, garázs, szuterén szintjein és a földszinteken. A percek alatt térdig érő víz következményei elázások, beázások, áramkimaradások. A közcsatorna tervezésekor a mérnökök nem gondolhatták, hogy ennyire megváltozhat az időjárás.

A lakók hiába szivattyúztak az utcára, az épületből a kiszivattyúzott víz visszafolyt a saját csatornájukon keresztül az ingatlanukba a közcsatorna normális terheléséig.

FELKÉSZÜLÉS A KÁROK HELYREÁLLÍTÁSÁRA, MEGELŐZÉS VÉDEKEZÉSSEL

Megoldás ilyenkor egy visszacsapó-szelep beépítése az épület legvastagabb gyűjtővezetékébe, a házi bekötő csatornába, amely csak kifelé engedi a vizet az épületből, befelé az utca felől pedig nem. Ez csodálatos, mert közcsatorna dugulásakor vagy túlterhelésekor az épület többé már ennyire nem ázhat el.

A pillangószelepes visszacsapó-szelep kellemetlenségére is fel kell készülni. A függőleges pillangószelep a közcsatorna vizének a nyomására annyira lezár, hogy a házból jövő vizek sem távozhatnak, tehát átmeneti dugulásra, víztorlódásra kell számítani a ház legalsó szintjein. Általában hamar megoldódik a közcsatorna ismételt normális működése.

A régi épületekbe beépített fém tolózárat manuálisan, kézzel lehet leengedni a vihar előtt, és felhúzni, ha már megszűnt a baj. Itt figyelni kell az időszakos zsírozásra a rozsdásodás miatt. Nehogy pont akkor ne lehessen csúsztatni, vagy huzigálni, amikor nagyon kéne.

MI TÖRTÉNIK FELHŐSZAKADÁSKOR A CSATORNÁBAN?

A hirtelen nagy mennyiségű csapadék mindent felfrissít. A csatorna alján addig békésen elterülő iszapfolt „életre kel” tovább vándorol, találkozik a többi iszapfolttal, mely randevúktól megvastagodik. Ahogy folydogál tovább, és talál egy pici törmeléket, vagy ragacsot, oda kényelmesen befészkel, és ahogy hízik, a csatornának szép kerek hasat képez. Egyes iszapplakkok a kanyarnál ellustulnak, és jöhet bármekkora vízmennyiség, makacsul ragaszkodnak a helyükhöz, még el is dugaszolják a kanyart, így okoznak a háziaknak hatalmas dugulást. Hát, nem mocskok?

MITŐL DUGULHAT EL EGY ESŐCSATORNA?

A sátortetőről a port, a falevelet az eső bemossa a csatornába. A lapostetőn a hétrétegű szigetelésből három rész kátrány, szurok vagy bitumen, amelynek az olvadáspontja 40o Celsius, ami nyáron szép lassan becsepeghet a rajta lévő gyöngykaviccsal együtt az esőcsatornába.

A fémből készült gerincvezetéket főképp a vízpára rozsdásítja, pedig az alján folyamatos a vízmozgás. A rozsda kicsi darabokban válik le a csatornabelső felső faláról, és pottyan a csatorna aljára. A vastörmelék súlyos, nehéz, spirállal nem hozható ki a csatornából, csak a percenként legalább 240 liternyi átfolyású, 100 bar nyomású víz húzza azt ki. Az utcai csatorna dugulásakor vagy zivatarkor, ha visszatorlódik a csapadék a fém gerincvezetékbe, akkor félelmetes látvány pincében a fej feletti vastag cső tetejéről a plafonra spriccelő csapadék vagy a mélygarázs falán átszivárgó víz egyre nagyobbodó foltja.

A LEGIZGALMASABB AZ ESŐZÉS UTÁNI GYÖKÉRTELENÍTÉS

Amióta fizetünk a vízért, nem szívesen pocsolyázunk, meggondoljuk még a locsolást is. A növénynek, a fának szüksége van az éltető vízre. Ha nem locsoljuk a flórát, nem gond, élni akar, megszerzi a vizet magának. A növény érzékeli, hogy a csatornában hol van egy piciny rés, honnan jön egy-egy cseppnyi nedvesség. Megkeresi és odanöveszti a gyökerét. Ha a csatornába egy piciny helyen behatolhat a gyökércsúcs, akkor ott rögtön elindul a gyökér hosszirányú növekedése, a tápanyag felvétele, és a gyökér gyors terjeszkedése azért, hogy minél nagyobb felületen szívja fel az éltető vizet. Ilyenkor az egyszerre egymás mellé ültetett fa közül az, amelyik előbb érte el a csatornát, jóval magasabbra nő, sokkal szélesebb a törzse és a lombozata a többinél – akkor pár nap alatt –, ha a szennyvízcsatornába hatolt be, mert a szennyvíz-csatornában folyamatos az utánpótlás, a vízhasználat miatt.

Ilyenkor a duguláselhárító a spirál elején lévő speciális gyökérvágó fejjel szétvagdossa, felaprítja a csatornában lévő gyökeret. A legfrissebb hajtások belseje világos színű. A duguláselhárítás csak átmeneti, azaz nem végleges, hiszen a gyökér eltávolításától még nem szűnik meg a fő ok: a csatornarepedés. Ha nem akar rendszeres duguláselhárítást a gondos gazda, akkor a duguláselhárítás után azonnal egy csatornaépítővel kijavíttatja az apró hibát, hiszen centire pontosan megtudhatta, hogy hol hatolt be a gyökér a csatornájába. És kis felfordulással gyorsan túlesik ezen a hercehurcán és nem is olyan vészes ilyenkor a csatornajavítás ára.

Ha ilyenkor nincs idő, nincs kedv a csatorna kijavításra, akkor megfigyelhető, hogy egyes fafajta milyen hamar növeszt ismét gyökeret a csatornába. A vízigényes fűzfák nagyon gyorsan. Amelyik növénynek először vágták el a gyökerét, az normális csatornahasználat mellett kb. két év alatt terjeszkedik akkorára, hogy teljes keresztmetszetű elzáródást okozzon a csatornában. Mindig feleződik az idő. Legközelebb egy évre rá, majd fél év múlva, utána három hónap, majd másfél hónapra lehet a duguláselhárítót hívni.

De ez még semmi! Minden egyes duguláselhárítás után egyre vastagabb és erősebb a főgyökér a csatornában, szétfeszítheti, széttörheti az amúgy már sérült csatornát, amely miatt a teljes csatornát át lehet lassan építtetni.

Rácz Zsuzsa
duguláselhárító, csatornamosó, csatornakamerázó
dugulas.hudugulaselharitas.hu; gyorsszolgalat.hu

 A gyorsszolgálatomhoz partnereket keresek, akiket ajánlhatok! 

Lakásban, irodaházban előforduló bármilyen, mindenféle hibát színvonalasan kijavító tettre kész kisvállalkozót várok, aki a minőségre és a megrendelő igényére odafigyel.